آش نذری ( گيلان )

مواد لازم:

  • کشک: 1پيمانه
  • لوبيا سفيد، لوبيا قرمز، لوبيا چشم ‏بلبلي: 150 گرم
  • نخود، لوبيا چيتي، عدس، ماش: 200 گرم
  • گندم پوست کنده، برنج: 200 گرم
  • گوشت با استخوان ( دنده و سرسينه گوسفندی ): 400 گرم
  • قيمه ساده( براي تزيين ): 1 پيمانه
  • پياز: 3 عدد
  • سبزی ( تره، جعفري، گشنيز، شويد، ترخون، مرزه، برگ چغندر ): 500 گرم
  • روغن، نمک، فلفل سياه، فلفل قرمز، زردچوبه: به ميزان لازم
  • نعنا داغ و سير داغ: به ميزان لازم

طرز تهیه:

گوشت را همراه با 1 پياز خام چهار قاچ شده، فلفل، زردچوبه و 1 ليتر آب روي حرارت مي‌‏پزيم. بعد برنج و گندم را اضافه مي‌‏کنيم. بعد از آن که گوشت پخته شد آن را خارج نموده، بي‏ استخوان مي‌‏کنيم و مي‌‏کوبيم و سپس همراه با آن، سبزي و 2 قاشق پياز داغ را به آش اضافه مي‌‏نماييم. (شويد و تره 2 برابر جعفري و برگ چغندر 4 برابر ترخون ومرزه است.) در ظرفي ديگر حبوباتي را که از قبل خيس نموده ‏ايم با 1 ليتر آب کاملاً مي‌‏پزيم و بعد با گوشت کوب برقي يا هر وسيله ي ديگري يک سوم آن را مي‌‏کوبيم ( نه همه آش‏ را )، زيرا آش يک‏ دست مي‌‏شود. تمام اين مواد را به ظرف گوشت و سبزي اضافه نموده، نمک آن را اندازه مي‌‏کنيد و اگر آش شل نبود، آماده مي‌‏باشد. آن را در ظرف ريخته و با نعنا داغ، سير داغ، کشک و قيمه ساده تزيين مي‌‏کنيم. در روش سنتي پخت اين آش: همه حبوبات و گوشت را با هم در ديگ جاداري ريخته و آن قدر هم مي‌‏زنند تا دانه‏ هاي بنشن در آش حل شود و به قول مادر بزرگ ‏ها تا 3 اذان روي آتش مي‌‏ماند. ولي از لحاظ مزه و ظاهر آش هر دو روش شبيه هم مي‏ باشد. انرژي کل: 3000 کيلو کالري

 

اين آش از مغذی ترین و خوشمزه ترین آشهای ایرانی است که یک ظرف از آن با یک تکه نان می تواند از نظر تغذیه ای غذای کامل باشد و بدين دليل به آش نذري معروف است که معمولا سالي يک ‏بار درست مي‌‏شود و به مقدار زياد و بين مستمندان و دوستان پخش مي‌‏شود. مردم اين منطقه معتقدند که اين آش بايد با حرارت بسيار ملايم 3 تا اذان روي آتش بماند يعني از صبح تا شب نام ديگر اين آش، آش حضرت زهرا (س) مي‏ باشد.